Stamceller

Stamceller er kroppens byggesten

Kort fortalt, så er stamceller noget helt unikt. De er nemlig celler på deres tidligste stadie (umodne). Det betyder, at de kan lave kopier af sig selv og har potentiale til at udvikle sig til en hvilken som helst af kroppens celler. Stamcellerne er altså kroppens ultimative byggestene.

Når stamceller modnes, udvikler de sig til mange typer af de specialiserede celler, fx blodceller, nerveceller, leverceller, muskelceller, knogleceller, osv.
Stamceller består – uanset stamcellekilden – af to typer: blodstamceller og såkaldt mesenkymale stamceller. Blodstamceller kan kun udvikle sig til blodceller, og de bruges fx til behandling af leukæmi og andre blodsygdomme. Størstedelen af alle anvendte navlesnorsstamceller bruges i dag til behandling af leukæmi, og her anvendes i de fleste tilfælde navlesnorsstamceller fra søskende eller fremmed donor med matchende vævstype.

De mesenkymale stamceller kan udvikle sig til væv og muskler mv. og er derfor særligt relevante i forbindelse med regenerative – dvs. genopbyggende – behandlinger.

I Imperial Tandklinik kan vi tilbyde at høste stamceller gennem blodudtagning og bruge det i forskelige formål, blandt andet i parodontose behandling og forskellige operationer.

Ud over det kan vi tilbyde en hurtig heling efter operationer.

Kontakt

Fields marked with an * are required

Hurtigere og mere skånsom heling efter operation

Når man får et sår tager det tid for at såret heler op og det omkringliggende væv gendannes. Det samme sker når tandlægen udfører kirurgiske indgreb, så tager det tid for kroppen at gendanne væv og knogle.

Helingsprocessen kan stimuleres på forskellige måder og på klinikken anvendes en teknik kaldet A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrins).

Teknikken bygger populært sagt på at øge antallet af de celler-stamceller-, som har betydning for gendannelse af væv og knogler. Ved at udtage blod fra dig og isolere de ønskede celler og derefter lægge dem direkte ind i det opererede område, styrkes helingsprocessen

Målet er, at helingen sker hurtigere og mere sikkert og involverer typisk også færre smerter efter operationen.

Blodudtagning

  • Blodet udtages på samme måde som i blodbanken, fra en vene i armen
  • Personalet er instrueret i udtagning af blod
  • Blodet anvendes direkte efter udtagning og der er ikke risiko for at få en anden persons blod
  • Alle instrumenter og engangsartikler er sterile

Hvordan foregår det?

  • Lige før operationen udtages blod fra din arm i små reagensglas
  • Glassene placeres i en centrifuge og centrifugeres indtil de røde og hvide blodlegemer er adskilt
  • De hvide blodlegemer og blodplader (platelets) klargøres til operationen som små membraner
  • Under operationen lægger tandlægen de små membraner ind i det opererede område
  • Efter operationen hjælper de små membraner med at afgive signalstoffer som styrker heling og immunforsvaret